fbpx

V zadnjem času je veliko govora o tem, da se bo to leto več prostega časa in dopustov preživelo doma – v Sloveniji.

Večino nas je sicer vajenih vsakoletnih dopustov v tujini, krajših vikend izletov v katero od bližnjih prestolnic ali daljših potovanj v eksotične kraje. Vsekakor se strinjamo, da potovanja v tujino bogatijo človeka in pustijo zbirko lepih spominov in čudovitih izkušenj, ampak priznati moramo, da tudi naša mala dežela ponuja veliko.

Če si le vzamemo čas in malo raziščemo kaj vse imamo okrog sebe, smo na koncu lahko prijetno presenečeni.

Eden od takih “kotičkov” je tudi  Poljanska dolina. Če vprašate nas, so to zagotovo eni lepših koncev. Je že res, da smo težko popolnoma objektivni, ker gre za naše domače kraje, ampak kljub temu lahko mirno rečemo, da tu res vsakdo najde nekaj zase.

Preplet narave, kulturnih doživetji in domače kulinarike.

Dolina skupaj s številnimi vasicami in zaselki, ki so raztreseni po okoliških hribih ponuja idilično okolje za kolesarjenje. Tako za tiste, ki so koles bolj vajeni, kot tudi za občasne kolesarje, ki si želijo le pobegniti v objem narave in se nadihati svežega zraka. Hribi, ki obdajajo dolino so prepleteni s številnimi pohodniškimi potmi, tu pa je še atraktiven družinski adrenalinski park, pa možnosti ribolova in jahanja ter številne druge aktivnosti.

Zagotovo poznate eno najlepših slovenski ljubezenskih zgodb – Cvetje v jeseni. Avtor Ivan Tavčar je navdih zanjo črpal prav tu, v zavetju Poljanske doline. Dvorec Visoko oz. Tavčarjev dvorec, ponuja na ogled stalno razstavo ‘Visoška domačija pripoveduje”, v čudovitem ambientu pa deluje tudi kavarna z letnim vrtom.

Za tiste, ki vas zanima zgodovina je obvezen ogled Rupnikove linije. Ta je bila zgrajena med obema vojnama, za obrambo pred italijanskimi napadi, vendar nikoli ni služila svojemu namenu. Najbolj ohranjeni del linije in utrdb se nahaja ravno v Poljanski dolini.

Gostoljubje in dobra hrana gresta z roko v roku.

Ko se vozite skozi dolino lahko opazite, da so tako ravninski travniki kot pobočni deli urejeni in oskrbovani. Kmetijstva je tu veliko in skorajda ni domačije, ki se ne bi poleg osnovnih dejavnosti ukvarjala še z pridelavo in predelav izdelkov. Ponudba teh je na dolini res pestra. Nekatere kmetije (med njimi tudi naša) ponujajo obiskovalcem zanimiva vodenja, delavnice, predstavitev in degustacije, okusne izdelke drugih pa zagotovo najdete na krožnikih katere od lokalnih gostiln.

Hotelov v Poljanski dolini nimamo, vas pa s svojo pristno gostoljubnostjo zagotovo prepriča kateri od številnih kmečkih turizmov in prijetnih manjših nastanitev, kjer se človek hitro počuti prijetno in sproščeno.

Ko iščete idejo za enodnevni izlet, krajši vikend oddih ali aktivno preživet dopust je Poljanska dolina odlična izbira.

Če boste razmišljali o obisku in se vam porodi kakšno vprašanje, nas kontaktirajte, z veseljem vam pomagamo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.