fbpx

Vedno več je govora o laktozi oz. izdelkih, ki je ne vsebujejo. Je pa tudi res, da je vedno več ljudi, ki se spopadajo z neprijetnimi občutki vsakič, ko jedo mlečne izdelke in zato posegajo po alternativah. Po naših pogovorih s strankami je v skoraj vsaki družini vsaj eden izmed članov, ki se mora izogibati laktozi.

Tako da tole bo en hiter in poučen zapis o laktozi, kako se izdelajo mlečni izdelki brez nje in pa kateri izdelki že sami po sebi ne vsebujejo laktoze.

Laktoza je sladkor, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih. Za prebavno tega sladkorja potrebujemo encim laktaza, ki laktozo razgradi na enostavna sladkorja, glukozo in galaktozo. Načeloma naše telo samo proizvaja laktazo, pri nekaterih ljudeh pa se pojavi pomankanje tega encima in zato pride do laktozne intolerance.

Da lahko naredimo izdelke brez laktoze, najprej potrebujemo mleko brez laktoze. In ne, na žalost ne obstajajo kravice, ki dajejo tako vrsto mleka. Da ga ”pridelamo” se poslužujemo povsem enakega postopka kot se dogaja v našem telesu, dodamo mu laktazo, ta laktozo razgradi in evo ga, imamo mleko brez laktoze. Iz njega potem lahko naredimo kar nam srce poželi.

Imamo pa med mlečnimi izdelki tudi take, ki brez spremembe mleka ne vsebujejo laktoze. Govorimo o zorjenih sirih. Vsi siri ki so zorjeni 6 mesecev ali več vsebujejo zanemarljiv delež mlečnega sladkorja, saj se le ta v času zorenja razgradi sam.

In zakaj tokrat toliko govora o laktozi?
Po informacijah, ki smo jih nabrali s strani naših strank, smo se odločili, da tudi tistim, ki ne smejo konzumirati laktoze približamo domače izdelke, saj je ponudba le teh na našem trgu bolj skopa. Tako da smo v nabor naših izdelkov zdaj uvrstili tudi čvrsti jogurt brez laktoze.

Pa da ne boste mislili, da so izdelki brez laktoze samo za tiste z intoleranco. Razlika med navadnimi in izdelki brez laktoze je samo rahlo bolj sladkast okus kot smo ga vajeni. Vse druge zadeve ostajajo enake, hranilna vrednost, sestava…Tako da ni razloga, da jih ne bi poskusil vsak.

Pripravite si ga za zajtrk ali hitro malico z granolo ali sadjem. Lahko pa je tudi osnova za osvežilen sadni smuti ali hitro pripravljeno jogurtovo omako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja