Spoštujemo tisto, kar nam ponuja narava.

Pri izdelavi sirov in mlečnih izdelkov v naši sirarni uporabljamo le tradicionalne postopke in recepture, saj je naš glavni namen ponuditi naravne mlečne izdelke najvišje kakovosti. 

103 l
kravjega mleka zadostuje za 10kg sira

 

62
traja nasoljevanje sirov

 

1824 l 
mleka predelamo v sirarni vsak dan

OD MLEKA DO SIRA

Že pred stoletji so ljudje ugotovili, da je mleko hitro pokvarljiva surovina in če so ga želeli shraniti za obdobje, ko tega ni bilo, so morali najti način, kako ga konzervirati. In sirarstvo je pravzaprav to. Siri so izdelki, v katerih so zgoščena vsa hranila, ki jih ponuja mleko. Odvzeta je voda in kot naravni konzervans, ki poskrbi, da se ti ne pokvarijo, dodana sol.

Oprema, ki se uporablja danes, je precej modernejša od tiste izpred stotih let, medtem ko postopki ostajajo enaki – takšni, kot so jih uporabljali že prvi sirarji na planšarijah.

PRIPRAVA MLEKA

Mleko iz zbirnih cistern pretočimo v kotle, kjer ga najprej počasi segrejemo. Za nekatere izdelke mleko predhodno toplotno obdelamo – pasteriziramo.

DODAJANJE MLEČNIH KULTUR

V ogreto mleko med mešanjem postopoma dodajamo mlečne kulture – sirišča in cepiva, ki sprožijo naravno usirjanje mleka.

RAZREZ SIRNINE

Sirnino oz. koagulirano mleko s pomočjo harfe (tradicionalno sirarsko orodje) ročno razrežemo na manjše kocke.

SIRNO ZRNO

Razrezano sirnino počasi mešamo, zaradi česar kocke izločajo odvečno tekočino -sirotko in postajajo vedno manjše. V kotlu nastaja sirno zrno.

IZDELAVA HLEBCEV

Sirna zrna poberemo v naluknjane modele. Odvečna tekočina odteče in tako v kalupu ostanejo zrna, ki se počasi sprimejo in oblikujejo v hlebec.

OBRAČANJE IN PREŠANJE

Ko so hlebci narejeni, jih moramo v naslednjih nekaj urah enakomerno obračati in stiskati, da se zrno popolnoma sprime in siri dobijo svojo končno obliko.

NASOLJEVANJE

Hlebce poberemo iz modelov in na obod najprej označimo datum izdelave. Nato jih prestavimo v velike bazene s slano vodo – slanico, kjer se namakajo naslednjih nekaj ur.

ZORJENJE SIROV

Po izdelavi čaka sire še nekajmesečno zorenje v naših kleteh. Vsak hlebec sira moramo med staranjem dnevno negovati – ga obračati in čistiti.

Vas zanima kaj vse nastaja v naši sirarni?

Od pašnikov do trgovine

Po poti naših izdelkov

KMETIJA

Zgodba vseh naših sirov in mlečnih izdelkov se začne na kmetiji. Obdelovanje zemlje, priprava krme in skrbna nega naših živali so prvi koraki do kvalitetnih izdelkov.

Kakšno je življenje na kmetiji?

SIRARNA

Da iz mleka nastanejo siri in drugi izdelki, je potrebno veliko natančnosti, skrbnosti in predanosti. Pomemben je prav vsak korak na poti od mleka do končnega izdelka.

Kaj se dogaja v naši sirarni?

PRODAJNA MESTA

Ko so siri ravno prav zorjeni, izdelki pa pripravljeni in zapakirani, je čas, da jih razvozimo na različne konce Slovenije. Morda nas najdete tudi v svojem domačem kraju.

Kje vse nas lahko obiščete?

Spoštujemo tisto, kar nam ponuja narava.

Pri izdelavi sirov in mlečnih izdelkov v naši sirarni uporabljamo le tradicionalne postopke in recepture, saj je naš glavni namen ponuditi naravne mlečne izdelke najvišje kakovosti. 

103 l
kravjega mleka zadostuje za 10kg sira

 

62
traja nasoljevanje sirov

 

1824 l 
mleka predelamo v sirarni vsak dan

OD MLEKA DO SIRA

Že pred stoletji so ljudje ugotovili, da je mleko hitro pokvarljiva surovina in če so ga želeli shraniti za obdobje, ko tega ni bilo, so morali najti način, kako ga konzervirati. In sirarstvo je pravzaprav to. Siri so izdelki, v katerih so zgoščena vsa hranila, ki jih ponuja mleko. Odvzeta je voda in kot naravni konzervans, ki poskrbi, da se ti ne pokvarijo, dodana sol.

Oprema, ki se uporablja danes, je precej modernejša od tiste izpred stotih let, medtem ko postopki ostajajo enaki – takšni, kot so jih uporabljali že prvi sirarji na planšarijah.

PRIPRAVA MLEKA

Mleko iz zbirnih cistern pretočimo v kotle, kjer ga najprej počasi segrejemo. Za nekatere izdelke mleko predhodno toplotno obdelamo – pasteriziramo.

DODAJANJE MLEČNIH KULTUR

V ogreto mleko med mešanjem postopoma dodajamo mlečne kulture – sirišča in cepiva, ki sprožijo naravno usirjanje mleka.

RAZREZ SIRNINE

Sirnino oz. koagulirano mleko s pomočjo harfe (tradicionalno sirarsko orodje) ročno razrežemo na manjše kocke.

SIRNO ZRNO

Razrezano sirnino počasi mešamo, zaradi česar kocke izločajo odvečno tekočino -sirotko in postajajo vedno manjše. V kotlu nastaja sirno zrno.

IZDELAVA HLEBCEV

Sirna zrna poberemo v naluknjane modele. Odvečna tekočina odteče in tako v kalupu ostanejo zrna, ki se počasi sprimejo in oblikujejo v hlebec.

OBRAČANJE IN PREŠANJE

Ko so hlebci narejeni, jih moramo v naslednjih nekaj urah enakomerno obračati in stiskati, da se zrno popolnoma sprime in siri dobijo svojo končno obliko.

NASOLJEVANJE

Hlebce poberemo iz modelov in na obod najprej označimo datum izdelave. Nato jih prestavimo v velike bazene s slano vodo – slanico, kjer se namakajo naslednjih nekaj ur.

ZORJENJE SIROV

Po izdelavi čaka sire še nekajmesečno zorenje v naših kleteh. Vsak hlebec sira moramo med staranjem dnevno negovati – ga obračati in čistiti.

Vas zanima kaj vse nastaja v naši sirarni?

OD PAŠNIKOV DO TRGOVINE

Po poti naših izdelkov

KMETIJA

Zgodba vseh naših sirov in mlečnih izdelkov se začne na kmetiji. Obdelovanje zemlje, priprava krme in skrbna nega naših živali so prvi koraki do kvalitetnih izdelkov.

Kakšno je življenje na kmetiji?

SIRARNA

Da iz mleka nastanejo siri in drugi izdelki, je potrebno veliko natančnosti, skrbnosti in predanosti. Pomemben je prav vsak korak na poti od mleka do končnega izdelka.

Kaj se dogaja v naši sirarni?

PRODAJNA MESTA

Ko so siri ravno prav zorjeni, izdelki pa pripravljeni in zapakirani, je čas, da jih razvozimo na različne konce Slovenije. Morda nas najdete tudi v svojem domačem kraju.

Kje vse nas lahko obiščete?