Prava italijanska caprese solata, oz. solata z otoka Capri, v originalni izvedbi predvideva zloženko v barvah italijanske zastave: rdeč paradižnik, bela mocarela in zelena sveža bazilika, ki se jo postreže kot predjed. Z malo domišljije pa lahko pripravimo izvedbo, ki ustreza našemu lokalnemu okolju: torej v sezoni uporabimo jajčevce, paradižnik in domač mladi sir. Jed z jajčevci je enostavna in lahka zelenjavna večerja.
Zloženka je primerna tudi kot predjed ali priloga k mesnim jedem.
RECEPT ZA 2 OSEBI PRIPRAVI 6 DO 8 ZLOŽENK
Potrebujemo:
- 2 dolga jajčevca
- 4-5 manjših paradižnikov
- 12-14 rezin mladega sira
- olivno olje
- sol, poper
- sveža zelišča: bazilika, timijan, rožmarin
Priprava:
- Zelenjavo in zelišča temeljito operemo in dobro posušimo.
- Jajčevce narežemo na debelejše okrogle rezine, jih posolimo in počakamo, da spustijo vodo (približno pol ure).
- Paradižnike narežemo na rezine, ki naj bodo približno iste velikosti, kot rezine jajčevcev. Ravno tako narežemo rezine mladega sira. Pomagamo si lahko z okroglim modelčkom za piškote.
- Na štedilniku segrejemo večjo ponev in dodamo žličko olivnega olja.
- Rezine jajčevcev popivnamo s papirnato brisačo, da odstranimo grenko vodo, nato pa jih postavimo v ponev in na srednje močnem ognju pečemo na vsaki strani približno 5 minut, da se jajčevci zmehčajo in porjavijo, nato jih odstranimo iz ponve in damo na stran. Ponovimo, dokler ne porabimo vseh rezin jajčevcev.
- Segrejemo pečico na 160°C in v manjši pekač postavimo peki papir.
- Sestavimo zloženko. Na pekač damo rezino pečenega jajčevca in čeznjo postavimo rezino paradižnika. Sledi ponovno rezina jajčevca, nato pa rezina mladega sira. Čez postavimo rezino paradižnika, rezino jajčevca in zaključimo z rezino sira. Zloženko lahko sestavimo v poljubni kombinaciji, pazimo le, da je spodnja plast z jajčevcem, da bo zloženka lažje držala obliko. Po vrhu zloženko posujemo s svežimi zelišči. Ponovimo še za preostale zloženke, dokler ne porabimo sestavin.
- Pekač z zloženkami postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 10-15 minut pri 160°C, oz. tako dolgo, da se kozji sir rahlo stopi in obarva po robovih.
- Pekač vzamemo iz pečice ter zloženke previdno prestavimo na krožnike in postrežemo.
Nasvet
Da bodo zloženke lepše držale obliko, lahko vanje navpično zapičimo vejico timijana ali rožmarina – dišavnice bodo poskrbele še za dodatek čudovite arome! Za pripravo recepta lahko uporabite kravji, kozji ali ovčji mladi sir. Izberite tistega, katerega okus se vam najbolj dopade!
Recept sta ustvarila in kreirala Kristina in Mitja – Vibrantplate