Življenje in delo na kmetiji je vedno tesno povezano z družino ter prepleteno z njeno podporo.

Z vztrajnostjo in predanim delom sta Žuža in Milan iz leta v leto širila svojo dejavnost, z razvojem sirarstva pa smo odraščali tudi mi – njuni otroci. V dogajanje na dvorišču smo bili vpleteni že od malih nog, trije, od štirih sorojencev, pa smo z našo kmetijo ostali povezani vse do danes. Svojo prihodnost smo našli v domačem podjetju, kjer s podporo predanih sodelavcev nadaljujemo hišno tradicijo, ki sta jo začela naša starša.
 
Družina v naši hiši pomeni veliko več kot samo to. Naši sodelavci in prijatelji, dobavitelji, kupci, poslovni in zasebni partnerji, prav vsi so naši družini pustili poseben pečat in tako postali del nje.
SPOZNAJTE NAŠO DRUŽINO

Zapuščina naših prednikov je neprecenljivo bogastvo, ki nam daje navdih za prihodnost.

Prvi znani gospodar kmetije naj bi se po velikem tolminskem puntu vračal skozi Poljansko dolino, ko mu je pot prekrižala ljubezen. Skupaj s svojo izbranko je v last prejel že dolgo mirujočo kmetijo brez naslednikov – pustoto in si v Poljanski dolini ustvaril nov dom … Od takrat naprej so se na kmetiji menjali rodovi, generacije in družine, hišno ime Pustotnik pa se je ohranilo vse do danes.

1989 – Začetek sirarske dejavnosti

Po svojem očetu je kmetijo nasledil Milan in skupaj z ženo Žužo prevzel vodenje. Po nekajmesečnem šolanju, ki ga je Žuža opravila v Švici, sta v garaži uredila majhno sirarno. Iz domačega mleka so kmalu začeli nastajati prvi siri.

1989 –  Prva prodajalna

Na ljubljanski pokriti tržnici sta odprla prodajalno in se tako prvič predstavila širši javnosti. Domači izdelki so postajali vedno bolj cenjeni in iskani. V sirarni so se postopoma povečevale količine predelanega mleka, s tem pa se je začel širiti tudi izbor različnih izdelkov.

1996 –  Vključitev partnerskih kmetij

Na pobudo Žuže in Milana se je v Poljanski dolini ponovno obudila vzreja drobnice. Poleg domačega kravjega sta začeli s predelavo kozjega mleka, kasneje pa v svojo ponudbo vključila še ovčjega. S tem je naša sirarna postala ena redkih v osrednji Evropi, ki na enem mestu predeluje tri vrste mleka. 

1998 – Nova sirarna

Iz domače garaže sta sirarno preselili v nove, večje prostore, ki so bili odlično izhodišče za nadaljnji razvoj sirarske dejavnosti. Kmetija je širila svojo prodajno mrežo, ponudba pa je že presegla trideset vrst različnih mlečnih izdelkov in sirov.

2010 –  Naslednja generacija

V nekaj letih smo se Žuži in Milanu pridružila tudi mi – mlada generacija. Benjamin, Nikolaj in Katarina smo v okviru družinskega podjetja prevzeli vsak svoje področje, najmlajša Elizabeta pa je bila v delo vključena ob šolanju. 

2013 – Sirnica, center sirarstva in kulinarike

Petindvajset let po začetku nove dejavnosti smo na dvorišču kmetije odprli Sirnico Pustotnik. Hiša, ki pod eno streho združuje sodobno opremljeno sirarno, zorilne kleti, domačo trgovino in prostore za degustacije, je ustvarila nove priložnosti za nadaljnji razvoj. 

2017 –  Mladi prevzemnik kmetije

Oče Milan je vedel, da moram kmetijo predati na naslednjo generacijo, ko je ta v najboljših letih. Mladi prevzemnik je postal Nikolaj, ki je v tem času dokončal študij živinoreje in se tako odločno in ambiciozno lotil vodenja kmetije. 

2020 – Spletna prodaja

Kot odziv na obdobje korone smo takoj v prvem zaprtju države, vzpostavili spletno trgovino. Ta je sprva ponujala zgolj domače (mlečne) izdelke, danes pa združuje širok krog kmetij in slovenskih pridelovalcev ter tako ponuja pester izbor domačih delikates.

Naša zgodba pa tu še zdaleč ni zaključena… Mama Žuža in oče Milan se počasi ozirata proti bolj umirjenemu obdobju. Mi prevzemamo njuno delo, črpamo znanje in izkušnje, ki jih imata in ob enem vzgajamo mlado generacijo, ki bo mogoče nekoč zgodbo naše hiše prenesla v naslednje rodove.

Od pašnikov do trgovine

Po poti naših izdelkov

KMETIJA

Zgodba vseh naših sirov in mlečnih izdelkov se začne na kmetiji. Obdelovanje zemlje, priprava krme in skrbna nega naših živali so prvi koraki do kvalitetnih izdelkov.

Kakšno je življenje na kmetiji?

SIRARNA

Da iz mleka nastanejo siri in drugi izdelki, je potrebno veliko natančnosti, skrbnosti in predanosti. Pomemben je prav vsak korak na poti od mleka do končnega izdelka.

Kaj se dogaja v naši sirarni?

PRODAJNA MESTA

Ko so siri ravno prav zorjeni, izdelki pa pripravljeni in zapakirani, je čas, da jih razvozimo na različne konce Slovenije. Morda nas najdete tudi v svojem domačem kraju.

Kje vse nas lahko obiščete?

Življenje in delo na kmetiji je vedno tesno povezano z družino ter prepleteno z njeno podporo.

Z vztrajnostjo in predanim delom sta Žuža in Milan iz leta v leto širila svojo dejavnost, z razvojem sirarstva pa smo odraščali tudi mi – njuni otroci. V dogajanje na dvorišču smo bili vpleteni že od malih nog, trije, od štirih sorojencev, pa smo z našo kmetijo ostali povezani vse do danes. Svojo prihodnost smo našli v domačem podjetju, kjer s podporo predanih sodelavcev nadaljujemo hišno tradicijo, ki sta jo začela naša starša.
 
Družina v naši hiši pomeni veliko več kot samo to. Naši sodelavci in prijatelji, dobavitelji, kupci, poslovni in zasebni partnerji, prav vsi so naši družini pustili poseben pečat in tako postali del nje.
SPOZNAJTE NAŠO DRUŽINO

Zapuščina naših prednikov je neprecenljivo bogastvo, ki nam daje navdih za prihodnost.

Prvi znani gospodar kmetije naj bi se po velikem tolminskem puntu vračal skozi Poljansko dolino, ko mu je pot prekrižala ljubezen. Skupaj s svojo izbranko je v last prejel že dolgo mirujočo kmetijo brez naslednikov – pustoto in si v Poljanski dolini ustvaril nov dom …Od takrat naprej so se na kmetiji menjali rodovi, generacije in družine, hišno ime Pustotnik pa se je ohranilo vse do danes.

1989 – Začetek sirarske dejavnosti

Po svojem očetu je kmetijo nasledil Milan in skupaj z ženo Žužo prevzel vodenje. Po nekajmesečnem šolanju, ki ga je Žuža opravila v Švici, sta v garaži uredila majhno sirarno. Iz domačega mleka so kmalu začeli nastajati prvi siri.

1989 –  Prva prodajalna

Na ljubljanski pokriti tržnici sta odprla prodajalno in se tako prvič predstavila širši javnosti. Domači izdelki so postajali vedno bolj cenjeni in iskani. V sirarni so se postopoma povečevale količine predelanega mleka, s tem pa se je začel širiti tudi izbor različnih izdelkov.

1996 –  Vključitev partnerskih kmetij

Na pobudo Žuže in Milana se je v Poljanski dolini ponovno obudila vzreja drobnice. Poleg domačega kravjega sta začeli s predelavo kozjega mleka, kasneje pa v svojo ponudbo vključila še ovčjega. S tem je naša sirarna postala ena redkih v osrednji Evropi, ki na enem mestu predeluje tri vrste mleka. 

1998 – Nova sirarna

Iz domače garaže sta sirarno preselili v nove, večje prostore, ki so bili odlično izhodišče za nadaljnji razvoj sirarske dejavnosti. Kmetija je širila svojo prodajno mrežo, ponudba pa je že presegla trideset vrst različnih mlečnih izdelkov in sirov.

2010 –  Naslednja generacija

V nekaj letih smo se Žuži in Milanu pridružila tudi mi – mlada generacija. Benjamin, Nikolaj in Katarina smo v okviru družinskega podjetja prevzeli vsak svoje področje, najmlajša Elizabeta pa je bila v delo vključena ob šolanju. 

2013 – Sirnica, center sirarstva in kulinarike

Petindvajset let po začetku nove dejavnosti smo na dvorišču kmetije odprli Sirnico Pustotnik. Hiša, ki pod eno streho združuje sodobno opremljeno sirarno, zorilne kleti, domačo trgovino in prostore za degustacije, je ustvarila nove priložnosti za nadaljnji razvoj. 

2017 –  Mladi prevzemnik kmetije

Oče Milan je vedel, da moram kmetijo predati na naslednjo generacijo, ko je ta v najboljših letih. Mladi prevzemnik je postal Nikolaj, ki je v tem času dokončal študij živinoreje in se tako odločno in ambiciozno lotil vodenja kmetije. 

2020 – Spletna prodaja

Kot odziv na obdobje korone smo takoj v prvem zaprtju države, vzpostavili spletno trgovino. Ta je sprva ponujala zgolj domače (mlečne) izdelke, danes pa združuje širok krog kmetij in slovenskih pridelovalcev ter tako ponuja pester izbor domačih delikates.

Naša zgodba pa tu še zdaleč ni zaključena… Mama Žuža in oče Milan se počasi ozirata proti bolj umirjenemu obdobju. Mi prevzemamo njuno delo, črpamo znanje in izkušnje, ki jih imata in ob enem vzgajamo mlado generacijo, ki bo mogoče nekoč zgodbo naše hiše prenesla v naslednje rodove.

OD PAŠNIKOV DO TRGOVINE

Po poti naših izdelkov

KMETIJA

Zgodba vseh naših sirov in mlečnih izdelkov se začne na kmetiji. Obdelovanje zemlje, priprava krme in skrbna nega naših živali so prvi koraki do kvalitetnih izdelkov.

Kakšno je življenje na kmetiji?

SIRARNA

Da iz mleka nastanejo siri in drugi izdelki, je potrebno veliko natančnosti, skrbnosti in predanosti. Pomemben je prav vsak korak na poti od mleka do končnega izdelka.

Kaj se dogaja v naši sirarni?

PRODAJNA MESTA

Ko so siri ravno prav zorjeni, izdelki pa pripravljeni in zapakirani, je čas, da jih razvozimo na različne konce Slovenije. Morda nas najdete tudi v svojem domačem kraju.

Kje vse nas lahko obiščete?