fbpx

V zadnjih letih postajajo siri tudi pri nas vedno bolj pomemben del kulinarike – tako na krožnikih kuharskih mojstrov, kot tudi v špajzah domačih gospodinj – in veseli smo, da se tudi s kvaliteto teh lahko ob bok postavimo večjim sirarskim »velesilam«.

V petek, 18. oktobra 2019, se je v italijanskem Bergamu odvijalo mednarodno ocenjevanje sirov World cheese awards.

Gre za največje ocenjevanje sirov na svetu.

Letošnja konkurenca je bila še posebno velika, saj je bilo v ocenjevanje vključenih največ sirov do sedaj. Iz 42 držav in šestih kontinentov je na ocenjevanje prispelo kar 3.804 vzorcev. V enem dnevu je 260-članska komisija ocenjevala izgled, teksture, arome in okuse ter na podlagi točkovanj podelila bronasta, srebrna, zlata in super zlata priznanja.

Dilema, katerega od naših sirov poslati v »pregled« strokovnjakom iz celega sveta, je bila velika, saj je imel vsak od nas svojega tihega favorita.  Po tehtnem premisleku smo se odločili, da to leto pošljemo tri – iskreno, malo nas je zanimalo tudi, kdo izmed nas lahko presodi kvaliteto sira, tako kot to dela veliko številčna komisija poznavalcev sira.

Na ocenjevanje v Italijo so tako potovali sir KosecKozji sir in sir Kozovč.

Na podlagi ocene sodnikov, so vsi trije izbrani siri prejeli zadostno število točki in se uvrstili med dobitnike srebrnega priznanja.

Uspeh na ocenjevanju ima za nas še prav poseben pomen, saj ravno letos mineva trideset let od kar se je na Pustotnikovi kmetiji izdelal prvi hlebec sira. Ob podpori odlične ekipe sodelavcev in naših partnerskih kmetij, ki jim gre pripisati zasluge za visoko kakovostno mleko nadaljujemo tradicijo, ki Slovenijo postavlja na svetovni sirarski zemljevid.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja