fbpx

V zadnjih nekaj letih se na različnih področjih vse pogosteje pojavljajo trendi, ki se vračajo nazaj k tistemu, kar so naše babice in dedki že poznali. Takrat to ni bil trend, pač pa normalen način življenja, ki je stremel predvsem k racionalnosti.

Uživanje lokalne in sezonske hrane je bilo edino, kar so poznali. Z razvojem globalizacije in logistike smo v zelo kratkem času dobili možnost, da na trgovskih policah vedno dobimo vse, kar si zaželimo – letni čas in lokalno okolje nista bila več omejitev.

Kljub temu pa se danes vračamo nazaj, kjer smo že bili – naše babice in dedki so vedeli, kaj je dobro!

V zadnjih nekaj mesecih se je vse pogosteje začel pojavljati izraz »Izbrana kakovost« – za kaj pravzaprav gre?

Izbrana kakovost je nova nacionalna shema, znotraj katere so vzpostavljeni strogi kriteriji, ki določajo, katera živila in proizvodi so tisti, ki lahko nosijo omenjeni znak. Namen znaka je jasna označba tistih produktov, ki so bodisi predelani v Sloveniji ali pridelani in predelani v Sloveniji. Znotraj sheme se pojavlja nekaj različnih znakov, za vsakim pa stojijo drugačna določila, kriteriji in zahteve:

1. IZBRANA KAKOVOST

Zaščitni znak Izbrana kakovost je namenjen kmetijskim pridelkom in živilom ne glede na poreklo surovine. Označuje tiste izdelke, katerih predelava poteka na območju Slovenije.

2. IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJA

Znak, ki poleg napisa Izbrana kakovost vključuje podnapis »Slovenija«, za razliko od prvega vključuje samo tiste kmetijske pridelke in živila, katerih celotna pridelava in predelava poteka v Sloveniji. V tem primeru gre torej za izdelke, ki so narejeni izključno iz slovenske surovine.

3. IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJA – KMEČKI

Poleg tega, da je izdelek narejen samo iz slovenske surovine in da proizvodnja poteka na območju Slovenije, izdelki s pripisom »Kmečki« ustrezajo še dodatnim – strožjim – zahtevam. Na področju mleka in mlečnih izdelkov so do uporabe tega znaka upravičeni tisti izdelki, ki ustrezajo naslednjm kriterijem:

  • mleko, ki se uporablja za predelavo, je iz lastne kmetije
  • mleko, ki se uporablja za predelavo, je lahko dokupljeno od največ 15 kmetij z območja do 25 km od kmetije, ki je predelovalec
  • siri, ki so proizvedeni iz surovega mleka
  • fermentirani izdelki, ki so poizvedeni iz nehomogeniziranega mleka

Veseli smo, da lahko rečemo, da je nacionalna shema kakovosti  pripravljena premišljeno, sistematično in kvalitetno. Verjamemo, da bo dolgoročne dosegala svoj namen – postati sinonim za zaupanja vredno oznako, podati kupcem prave in korektne informacije ter izpostaviti lokalne, slovenske produkte!

Kupujmo domače, podprimo lokalno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.