Ni ga čez domače testenine! A če mislite, da je z njimi preveč dela, se tu ne strinjamo. Pomagamo si z mlinčkom za testenine, ki bo naše testo v hipu in brez truda razvaljal, zabavne raviole pa izrežemo kar s kozarcem ali obročom za krofe. Še hiter nadev iz odlične dimljene ovčje skute in samo 4 minutke kuhanja, pa raviolčke že stresemo v slastno masleno omakico z ocvrtim žajbljem.
Višek testenin lahko posušimo ali raviole zamrznemo, da bodo naslednjič še hitreje na mizi!
RECEPT ZA 2 OSEBI
Za raviole potrebujemo:
- 200 gramov moke
- 2 jajci
- žlička olja
Za nadev:
- pol lončka dimljene ovčje skute
- 1 jajce
- 2 žlički kisle smetane
- začimbe po okusu: poper, sol, rdeča paprika, muškatni orešček
Maslena omaka:
- 100 g masla
- listki žajblja
- pest orehov
- nariban staran sir Pustotnik
Priprava:
- Pripravimo testo za raviole: V skodelico nasujemo moko, vanjo naredimo jamico in ubijemo jajci. S prsti ali vilico jajca rahlo razžvrkljamo, dodamo žličko olja, nato pa rahlo vmešamo z moko. To storimo tako, da s prsti dodajamo moko v jajca in sproti rahlo mešamo, dokler ne porabimo vse moke. Ko so moka in jajca premešani, oblikujemo testo v kepo in dobro pognetemo. Kepo testa pokrijemo s prtičkom ali folijo za živila in pustimo pol ure počivati.
- Medtem, ko testo počiva, pripravimo nadev za raviole: v skledico nadrobimo dimljeno ovčjo skuto in jo z vilico pretlačimo. Posebej ubijemo še eno jajce, ga razžvrkljamo in ga približno polovičko vmešamo v skuto. Dodamo še žličko ali dve kisle smetane in začinimo po okusu s soljo, poprom, sladko rdečo papriko in malo naribanega muškatnega oreščka. Dobro premešamo in postavimo v hladilnik.
- Listke žajblja operemo in temeljito osušimo. Sesekljamo orehe. Nabiramo staran sir Pustotnik.
- Pripravimo raviole. Testo razdelimo na 6 delov in jih tanko razvaljamo, na približno 2 mm debeline. Če smo vešči, lahko to storimo na roke, še enostavneje pa je, če uporabimo mlinček za testenine. Ko je testo razvaljano, uporabimo velik okrogel model za piškote ali krofe, ali preprosto širok kozarec, širine približno 8 – 10 cm in z njim izrežemo kroge iz testa. Kroge izrezujemo, dokler ne porabimo vsega testa in imamo 2 kroga za vsak raviol.
- Vzamemo nadev iz hladilnika in sestavimo raviole. Vzamemo krog testa, na sredino damo majhno kepico nadeva, rob kroga pa navlažimo. To storimo tako, da pomočimo prst v kozarec vode in s prstom potegnemo po robu kroga, okrog in okrog. Nato na krog z nadevom položimo še en krog testa, po robovih dobro stisnemo s prsti, nato pa še pritisnemo z vilico, da dobimo značilen vzorec. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa.
- Na štedilnik postavimo široko ponev in vanjo damo maslo. Maslo počasi stopimo in ga kuhamo, dokler ne porjavi. Nato vanj damo listke žajblja in jih ocvremo, da spremenijo barvo in otrdijo, približno minutko ali dve. Listke obrnemo in ocvremo še z druge strani, nato pa jih previdno vzamemo iz ponve in postavimo na krožnik, obložen s papirnato brisačko.
- Na štedilnik pristavimo širok lonec vode in zavremo. Ko voda zavre, jo solimo, nato pa vanjo nežno damo raviole in znižamo moč. Pustimo, da se ravioli kuhajo v rahlo brbotajoči vodi približno 4 minute. Med tem časom občutno narastejo. Ko so kuhani, jih s penovko poberemo iz posode, dobro odcedimo in takoj postavimo v ponev z maslom. Raviole previdno premešamo z maslom in prestavimo na krožnik, na vrh pa dodamo še nekaj listkov pocvrtega žajblja, potresemo s sesekljanimi orehi in dodamo nariban staran sir. Po potrebi še posolimo in popopramo ter še toplo postrežemo.
Nasvet
Če bomo kuhali za več oseb, recept primerno pomnožimo!
Recept sta ustvarila in kreirala Kristina in Mitja – Vibrantplate