fbpx

Malokdo se lahko pohvali s tako dolgo in uspešno tradicijo kot znana gorenjska gostilna Lectar.

Njena zgodba sega več kot pet stoletij nazaj, ko je na tem mestu delovala svečarna in pekarna. Slednja je bila znana predvsem po peki lectovih src, po katerih je prevzela tudi svoje ime in zaščitni znak. Ob takrat izjemno znani pekarni je leta 1822 svoja vrata odprla še gostilna Lectar, ki se je ohranila vse do danes, ko jo skupaj s svojo družino uspešno vodita Lili in Jože Andrejaš.

Gostilniška tradicija ima pri njih izjemno dolgo, že skoraj dvestoletno zgodovino.

Sodelovanje med družinama Andrejaš in Pustotnik sicer nima dvestoletne tradicije, kljub temu pa so Lectarjevi del naše zgodbe že zelo dolgo – pravzaprav od samega začetka.

Lili in Jože sta bila prva gostinca, ki sta nas pred več kot petindvajsetimi leti »odkrila« na ljubljanski tržnici in se odločila, da svojim gostom ponudita prave domače sire in mlečne izdelke. V tistem času lokalna in domača hrana v gostilnah še ni dosegala današnje priljubljenosti, vendar sta Andrejaševa že takrat vedela, da lahko le tako svojim gostom ponudita najboljše.

Poleg gostilne danes v Lectarjevi hiši delujeta še penzion in Lectarjev muzej, v sklopu katerega izvajajo tudi delavnice. Pred časom smo skupaj s sodelavci pri njih preživeli čudovito popoldne. Na delavnici smo preizkusili svoje spretnosti in izdelali čisto prava lectova srca, večer pa nadaljevali v gostilni. Poleg odlične hrane in prijetnega ambienta nam je prav posebno doživetje pripravil gospod Jože, ki je med drugim tudi vsestranski glasbenik – kot izvrsten gostitelj je naš večer popestril še z glasbenim nastopom.

V letih sodelovanja smo z Lili in Jožetom navezali prav poseben odnos.

Upamo, da je tudi ta zgodba začetek dolge in uspešne tradicije!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja