fbpx

Quiché so francozi poimenovali slano pito, katere polnilo je zelenjavno ali mesno ali pa tudi mešanica obojega. Mi smo za vas pripravili recept z brstičnim ohrovtom in sirom, ki je lahko postrežen topel ali hladen, v vsakem primeru pa je vrhunskega okusa.

Pito lahko postrežete kot samostojno jed ali prilogo.


RECEPT ZA ENO PITO

Krhko testo:

  • 300g mehke moke
  • 250g masla
  • žlička soli


Polnilo:

  • 350g brstičnega ohrovta
  • 350ml mleka
  • 350ml sladke smetane
  • 3 jajca
  • 4 rumenjaki
  • 50g mlade čebule ali pora
  • 150g sira Kosec – naribanega
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Priprava:

  1. Najprej pripravimo testo. V posodi zmešamo moko in sol ter dodamo na kocke narezano hladno maslo. Z rokami zmešamo sestavine in dodamo še nekje 5 žlic ledene vode. Ko je testo zgneteno ga oblikujemo v disk, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik, da počiva.
  2. Medtem, ko testo počiva pripravimo polnilo. Brstični ohrovt narežemo na četrtine in ga za 10 minut damo v pečico, ki je ogreta na 190°C. Mlado čebulo oz. por prepolovimo, narežemo na tanke rezine in popražimo na olivnem olju. Dodamo brstični ohrovt in vse skupaj še malo popražimo, nato pa pustimo, da se ohladi.
  3. V posodi zmešamo mlekosladko smetano, jajca, rumenjake in začimbe. Tej masi dodamo ohlajeno zelenjavo.
  4. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v krog, ki je nekoliko večji od našega modela. Model namastimo in posujemo z moko ter vanj položimo razvaljano testo. Z nožem odstranimo robove, ki štrlijo čez model. Pokrijemo ga s peki papirjem in vanj nasujemo kroglice za slepo peko (lahko tudi s suhim fižolom). Testo damo v pečico ogreto na 190°C za 15 minut.
  5. Po petnajstih minutah testo vzamemo iz pečice, odstranimo peki papir in po testu potresemo nariban sir Kosec, čez sir pa polijemo še polnilo.
  6. Pito še za eno uro in pol damo v pečico. Ko je pečena jo le še ohladimo in narežemo.

Nasvet

Pito lahko pred serviranjem oblijete tudi s hitro pripravljeno omako iz kisle smetane in začimb.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja