Quiché so francozi poimenovali slano pito, katere polnilo je zelenjavno ali mesno ali pa tudi mešanica obojega. Mi smo za vas pripravili recept z brstičnim ohrovtom in sirom, ki je lahko postrežen topel ali hladen, v vsakem primeru pa je vrhunskega okusa.
Pito lahko postrežete kot samostojno jed ali prilogo.
RECEPT ZA ENO PITO
Krhko testo:
- 300g mehke moke
- 250g masla
- žlička soli
Polnilo:
- 350g brstičnega ohrovta
- 350ml mleka
- 350ml sladke smetane
- 3 jajca
- 4 rumenjaki
- 50g mlade čebule ali pora
- 150g sira Kosec – naribanega
- olivno olje
- sol
- poper
- muškatni orešček
Priprava:
- Najprej pripravimo testo. V posodi zmešamo moko in sol ter dodamo na kocke narezano hladno maslo. Z rokami zmešamo sestavine in dodamo še nekje 5 žlic ledene vode. Ko je testo zgneteno ga oblikujemo v disk, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik, da počiva.
- Medtem, ko testo počiva pripravimo polnilo. Brstični ohrovt narežemo na četrtine in ga za 10 minut damo v pečico, ki je ogreta na 190°C. Mlado čebulo oz. por prepolovimo, narežemo na tanke rezine in popražimo na olivnem olju. Dodamo brstični ohrovt in vse skupaj še malo popražimo, nato pa pustimo, da se ohladi.
- V posodi zmešamo mleko, sladko smetano, jajca, rumenjake in začimbe. Tej masi dodamo ohlajeno zelenjavo.
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v krog, ki je nekoliko večji od našega modela. Model namastimo in posujemo z moko ter vanj položimo razvaljano testo. Z nožem odstranimo robove, ki štrlijo čez model. Pokrijemo ga s peki papirjem in vanj nasujemo kroglice za slepo peko (lahko tudi s suhim fižolom). Testo damo v pečico ogreto na 190°C za 15 minut.
- Po petnajstih minutah testo vzamemo iz pečice, odstranimo peki papir in po testu potresemo nariban sir Kosec, čez sir pa polijemo še polnilo.
- Pito še za eno uro in pol damo v pečico. Ko je pečena jo le še ohladimo in narežemo.
Nasvet
Pito lahko pred serviranjem oblijete tudi s hitro pripravljeno omako iz kisle smetane in začimb.