fbpx

Iz Gorenje vasi proti Žirem, se ravno nekje na sredini poti odcepi cesta, ki se vzpenja strmo navzgor. Po neštetih ovinkih in ko bi človek že pomisli, da se je izgubil, se pot počasi poravna. Odpre se prečudovit razgled na okoliške hribe, po gričkih so posajene domačije in kmetije. Prišli smo na Kladje.

Tako lepo in spokojno okolje pušča svoj pečat na ljudeh, ki tam živijo in delajo, zato ne čudi, da to kar delajo počno s srcem in predanostjo. Ena takih je tudi družina Hladnik iz kmetije Lužar.

Lužarjevi pečejo domač kruh in piškote, izdelujejo testenine in jušne rezance.

Gospa Majda, se je s peko začela ukvarjati dobrih petnajst let nazaj, njeno veselje do priprave kruha pa izvira še iz mladih let. V krušni peči je sprva zakurila in pekla občasno, eno peko na teden je kmalu povečala na tri, nekaj let kasneje pa delo v »fabriki« pustila in se posvetila domači obrti.

Peka na Lužarjevi kmetije se je hitro razvijala. Kmalu se je Majdi pridružil še mož Peter, kasneje pa so se v domače dogajanje vpeli tudi sin Gašper z ženo Hano in hči Katja. Zaradi povečanega obsega del, so širili ekipo in pridružilo se jim je še nekaj pridnih parov rok. Po pekarni se tako danes vrti in ustvarja že sedem ljudi.

Kruh iz krušne peči ima tisti pravi, domači okus. Testenine, ki ne potrebujejo veliko sestavine, so odlične le, če so te res kvalitetne in sveže. Jušni rezanci teknejo še poseben dobro, če so rezani na roke. In potem so tu še Lužarjevi piškoti. Oh, ti piškoti! Priznati moramo, da se moramo tu kar malo disciplinirati. Pri nas se namreč ti, ko so enkrat odprti, ne vrnejo več v predal.

Ko vam naslednjič zmanjka časa za domačo peko, se spomnite na Lužarjeve dobrote, verjemite ne bo vam žal!

Naše sodelovanje z Lužarjevimi zdaj traja že kar nekaj let in res smo izjemno ponosni, da lokalno okolje Poljanske doline ponuja toliko srčnih ljudi, uspešnih družinskih zgodb in seveda okusnih domačih izdelkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.