fbpx

Rahli kolački so vedno odlična ideja, najbolje pa se priležejo kot posladek ob kavici po kosilu, ali kar tako, ko zmanjka energije. Ti kolački so čudovito mehki in krhki, ravno prav sočni in ne presladki, ovseni drobljenec pa daje slastno piko na i ob vsakem grižljaju. Priprava kolačkov vzame zgolj nekaj minut.

Najtežji del je nestrpno čakanje, da se dovolj ohladijo, preden jih lahko pojemo!

RECEPT ZA 12 KOLAČKOV

Za kolačke potrebujemo:

  • 1,5 lonček moke
  • 1 lonček ovsenih kosmičev, grobo mletih
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 0,5 lončka stopljenega masla
  • 90 g sladkorja
  • limonina lupinica
  • 1 lonček ovčjega jogurta
  • 1 lonček borovnic, sveže ali zamrznjene

Za drobljenec potrebujemo:

  • 30 g ovsenih kosmičev, grobo mletih
  • 30 g mletih mandljev
  • 30 g moke
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 30 g zmehčanega masla

Za posip in dekoracijo:

  • sladkor v prahu
  • sveže borovnice

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki ali temeljito namastimo.
  2. Zamešamo sestavine za drobljenec: v skledo damo ovsene kosmiče, mlete mandlje, moko in rjavi sladkor, nato pa še na košče narezano zmehčano maslo. S prsti dobro premešamo in pregnetemo, dokler ne dobimo sipke zmesi, ki spominja na večje drobtine. Postavimo na stran.
  3. V skledo nasujemo lonček in pol moke, lonček mletih ovsenih kosmičev, pecilni prašek in ščepec soli. Dobro premešamo.
  4. V drugo posodo ubijemo 2 jajci, dodamo stopljeno maslo in dobro premešamo z metlico ali električnim mešalnikom, da dobimo penasto zmes. Dodamo sladkor in ponovno dobro premešamo. Dodamo še ovčji jogurt in naribano limonino lupinico ter rahlo vmešamo v jajčno zmes.
  5. Suhe sestavine (brez zmesi za drobljenec) dodamo mokrim sestavinam in rahlo vmešamo, nato pa dodamo še borovnice in jih previdno vmešamo.
  6. Zmes po žlicah dodamo v pekač, dokler modelčkov ne napolnemo do 2/3. Po vrhu posujemo še zmes za drobljenec.
  7. Pekač postavimo v prehodno ogreto pečico in pečemo 20-25 minut pri 180°C, oz. tako dolgo, da se kolački zlato rjavo zapečejo in narastejo. Ali so kolački v sredini res pečeni preverimo tako, da vanje zapičimo zobotrebec – ko ga potegnemo ven mora biti suh.
  8. Pekač s kolački vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki. Pred postrežbo lahko okrasimo s sladkorjem v prahu in svežimi borovnicami.

Nasvet

Ovčji jogurt lahko nadomestimo tudi z navadnim ali grškim jogurtom.

Recept sta ustvarila in kreirala Kristina in Mitja – Vibrantplate

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja