fbpx

V začetku novembra je v španskem mestu Oviedo potekalo največje svetovno ocenjevanje sirov World cheese awards. Med več kot 4.000 vzorci iz 45 različnih držav je bil tudi naš sir Kosec, ki si je po oceni strokovne komisije prislužil zadostno število točko in se uvrstil med dobitnike srebrnega priznanja.

Še posebno smo ponosni, ker je Kosec prejemniki srebrnega priznanja že drugič zapovrstjo .

Tisto kar je za nas namreč eden od največji izzivov je predvsem ta, da ohranjamo tradicionalne sirarske postopke, ob enem pa kljub številnim dejavnikom na katere ne moremo vplivati, dosegamo konstantno kvaliteto naših izdelkov.

In kako pravzaprav takšna ocenjevanja potekajo? Kar težko si namreč predstavljamo več kot 4.000 različnih sirov na enem mestu. Na kakšen način komisija ocenjuje posamezne vzorce in kaj je pravzaprav tisto, kar ločuje dobre od najboljših?

V ocenjevanje je bilo to leto vključenih 250 mednarodnih sodnikov. Gre za strokovnjake, katerih večji del življenja se (seveda) vrti okrog sirov. Med njimi je veliko takšnih, ki delujejo na področju kulinarike, so trgovci s siri, ki dobro poznajo mednarodni trg in ponudbo sirov ter specialisti, ki izhajajo iz strokovnih krogov in se ukvarjajo s kontrolo kakovosti.

Kako v enem dnevu oceniti toliko sirov? Vse prispele vzorce organizatorji naključno razdelijo na več miz, vsako omizje pa potem ocenjuje manjša skupina (štiri do šest) strokovnjakov. Ti vsakemu od posameznemu sirov podelijo točke, na podlagi točkovne lestvice pa se v nadaljevanju ti razvrstijo (ali ne) med dobitnike različnih priznanj – bronasto, srebrno, zlato in super zlato. Na koncu vsaka skupina ocenjevalce na svoji mizi določi en sir, ki ga pošlje v finalni izbor. Na tak način ožijo izbor toliko časa, da pridejo do 16 super finalistov, izmed teh pa potem izberejo absolutnega zmagovalca.

Letos je zmaga pripadal španskemu siru Olavidia.

Gre za kozji sir, katerega posebnost je plast pepela iz koščic oliv, ki se pojavlja v mehki notranjosti.

In kaj je tisto, kar strokovna komisija ocenjuje? Aroma in okus sira sta seveda najbolj pomembna dejavnika, ob tem pa so ocenjevalci pozorni tudi na strukturo in skorjo.

Na vprašanje kater sir je najboljši, bi verjetno vsak odgovoril drugače. Saj veste, kolikor ljudi, toliko okusov. In prav je tako. Nam je  pomembno, da ste z njimi zadovoljni vi, se nam pa zdi fino, da s sodelovanjem na takšnih tekmovanjih “pokažemo”, da se lahko tudi Slovenija postavi ob bok svetovnim sirarskim velesilam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.